Huzursuz bacak sendromu çok sık karşılaşılan, özellikle 65 yaş üzerindeki kişilerin yaklaşık %10’unda görülen bir hastalıktır. Güçlü bir ailesel kalıtımsal özelliği de vardır.
Hastalar özellikle güneş battıktan sonra ortaya çıkan her iki ayakta yanma karıncalanma kaşınma ağrı gibi genellikle çok da iyi tarif edemedikleri bir durumla karşılaşırlar. Bacaklarını harket ettirdiklerinde kısmen rahatlarlar. Bu nedenle sabaha kadar gezen hastalarım da oldu. Benzer şikayetler bazen her iki kolda da olabilir. Çok nadiren de sadece kollar tutulabilmektedir. Hastalar rahatlamak için masaj , soğuk veya ılık su ile ovma gibi çeşitli eziyet verici şeylerle rahatlamaya çalışırlar. Uzun otobüs yolculukları da dayanılmaz olabilmektedir. Otobüsün koltuğunda tüneyerek seyahat eden bir hastam da olmuştu. Otobüs veya uçağın koridorunda gezen kişilerin bir kısmı huzursuz bacak sendromundan muzdarip kişilerdir.
Şikayetler gündüz de olabilir. Özellikle oturmak ve yatmak çok zordur. Hasta devamlı ayaklarını hareket ettirmek istemektedir.
Huzursuz bacak sendromu demir eksikliği, böbrek yetmezliği, romatizmal hastalıklar, şeker hastalığı, bazı karaciğer hastalıklarında daha fazla görülür. Bazı ilaçlar özellikle depresyon ilaçları da hastalığı tetikleyebilmektedir.
Tedavide dopaminerjik ilaçlar ilk sırada verilir. Bu ilaçlar normalde parkinson hastalığında kullanılan ilaçlardır. Diğer ilaçlar klonozepam ve gabapentindir. Zemindeki hastalığın ( örneğin kansızlık) tedavisi ile de kür sağlanabilir.
Hastalık ölümcül değildir. Hayat konforunu bozar. İlaçlarla tedavi edilebilir. Kişi ilaç kullandığı sürece rahat eder. İlacı bırakınca şikayet genellikle tekrarlar. Bazen de hastalık kendiliğinde aylar ve birkaç yıl boyunca yatışır.
Dr. Egemen Vardarlı