Kulak kristalleri…

Kulak kristalleri… için yorumlar kapalı

Kulak kristalleri nedir?
Kulak kristalleri vücudumuzda doğal bir oluşumdur!

Bazen kulak taşları veya otokonya olarak da adlandırılan kulak kristalleri, vücudumuzun denge sisteminde önemli bir rol oynar.

Bu kristaller kalsiyum karbonattan oluşur ve vücudumuzun vestibüler sisteminde bulunur.

Kalsiyum karbonat, dünyamızda son derece derecede yaygın bir maddedir, bu nedenle yalnızca iç kulaklarımızda bulunmaz, aynı zamanda birçok kayada, salyangoz kabuğunda, yumurta kabuğunda, incide ve daha birçok yerde mevcuttur.

Ve tıpkı diğer örneklerde olduğu gibi, otoconia’mızın da vücudumuzda belirli bir rolü vardır.

Hareket ettiğimizde, kristaller hareket ederek iç kulağımızdaki küçük, tüy benzeri yapıları uyararak beynimizle iletişim kurarak doğru denge duygusunu korumamıza yardımcı olur.

Kulağımızdaki kristaller ne kadar büyük?
“Kulak kristalleri” ifadesinin zihninizde çağrıştırdığı şeye rağmen, bu kristaller sandığınızdan çok daha küçüktür. “Otoconia’nın boyutu insanlarda 1 ila 30 mikrometre arasındadır” ve kulaklarımızın her biri yaklaşık BİR BİN kristal içerir.

Kulak kristalleri baş dönmesine neden olabilir mi?
Bazen kulak kristallerimiz şiddetli baş dönmesine neden olabilir. Bunun nedeni, otolit organlardaki standart yerlerinden uzaklaşarak iç kulağımızın yarım daire kanallarına doğru hareket etmeleridir.

Bu rahatsız edici his, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo veya BPPV olarak adlandırılan bir vertigo türüdür.

BPPV’nin yaygın semptomları nelerdir?
Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo, semptomları çok rahatsız edici olabilir.

Baş dönmesi
Denge kaybı
Yürüme zorluğu
Mide bulantısı
Etrafınızda dönen dünya algısı

Kulak kristallerini hareket ettiren nedir?
Kulak kristallerinin yerinden çıkmasına neden olabilecek şeyler gerçekten sıradan, günlük hareketlerdir. Uyku sırasında farkında olmadan bir taraftan diğer tarafa hızlı dönmek de buna dahildir.

Bununla birlikte, daha aşırı durumlarda, kafa travması da kulaklarımızdaki kristallerin yerlerinden çıkmasına neden olabilir.

Kulak kristalleri kendi başlarına ait oldukları yere geri dönebilir mi?
Zamanla kulak kristalleri çözülebilir, ancak bunun haftalar veya daha uzun sürebileceğini unutmayın ve bu süre zarfında kişi, en ufak bir baş hareketinin bile dünyasını alt üst edeceği BPPV’nin rahatsızlığına katlanmak zorunda kalır.

Epley Manevrası adı verilen, yerinden çıkan kristalleri tekrar iç kulağa taşımak için tasarlanmış bir manevra vardır.

Not: Epley Manevrası yalnızca bir profesyonel tarafından gerçekleştirilmelidir. Bu manevrayı tek başına yapmak tehlikelidir ve ek sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kulak kristalleri kulak çınlamasına neden olur mu?
Kulak kristallerinin kendileri kulak çınlamasına neden olmayabilir, ancak BPPV ile ilişkili etkilerin birçok hastada baş dönmesinden önce veya baş dönmesiyle birlikte kulak çınlaması hissini tetiklediği bulunmuştur.

Kulak kristalleri baş ağrısına neden olabilir mi?
Evet. Bazen.

Kulak kristalleri ve BPPV hakkında ne yapabilirim?
Neyse ki ameliyata gerek yok – ilaca bile gerek yok!

Problemin hangi kulak ve hangi kanaldan kaynaklandığı bulunduktan sonra o kanala ait uygun manevra ile tedavi olabilirsiniz. Hastaların yaklaşık %80’i tek seferde kalan kısmı ise birkaç kez tekrarlanan manevralar ile düzelirler.

Dikkat! Epley Manevrası ve benzeri teknikler sadece bir profesyonel tarafından yapılmalıdır. Bu manevrayı tek başına yapmak tehlikelidir ve ek sağlık sorunlarına neden olabilir.

Baş dönmesi ve denge sorunlarım için kime başvurmalıyım?
Siz veya sevdiğiniz biri baş dönmesi, denge kaybı veya vertigo ile ilişkili diğer semptomlardan muzdarip ise hak ettiğiniz rahatlamayı almanın en iyi yolu uzman bakımı ve tedavisidir.